Bränsle, gammalt och nytt

 

31 augusti 2012

Den här gången tänker jag till en början inte prata så väldigt mycket utan bara visa några bilder med kommentarer. Budskapet torde bli tydligt nog ändå.
Längre ned kommer lite mera text och lite mera hopp.

 

Big Oil:
- Pff. En och annan olycka får man räkna med.

 

Big Oil:
- Ajdå! Där förlorar vi nog pengar. Hur mycket täcker försäkringen?

 

Om dessa tre var deras döttrar?
Big Oil: Ja men, bada nån annanstans då! Ni är lyckligt lottade som är födda i en rik familj. Se er omkring! Allt det här kommer bli ert en dag.

 

Tar sands, Norra Alberta, Kanada. Extremt smutsiga dagbrott för olja, stora nog att synas från yttre rymden. Före- och efterbilderna är inte tagna på samma plats, men ger ändå korrekta intryck. För mer information, läs gärna National Geographics artiklar. Oljan blir allt svårare och smutsigare att utvinna, medan vanligt folk lallar på som vanligt. Det är ju enklast så - så länge dessa vanliga människor blundar för konsekvenserna av något som för länge sedan borde förpassats till historieböckernas mörkare kapitel.

 

Men det finns alternativ.

 

Alkoholbaserade bränslen kan framställas ur lite av varje, inte bara energiskog och grot utan även biomassa från allehanda sopor. Det finns flera metoder att framställa alkoholen. Hittills har man gjort det genom fermentering (jäsning), men allt större anläggningar byggs nu för effektivare metoder, exempelvis förgasning och biologiska raffinaderier som kan vara både enklare och billigare. Produkten är ett kraftfullare och billigare bränsle som varken är fossilt eller särskilt giftigt.

Det finns bara en hake.
Oljebolagen vill inte utvecklas.

Vad vill du?

Som en parentes skall dock nämnas att all förbränning bidrar till den ökade växthuseffekten, något som fortfarande bör kompenseras genom till exempel återplantering av skog. Den lösningen är redan klar att använda och fungerar perfekt tillsammans med rent bränsle.

 

---~~*~~---

 

Jo-o, det dags för soptävling igen. Vi må ju fortfarande hålla koll på våra avtryck, eller hur? ;)

Augusti

2 påsar kompost
1 kasse pappersförpackningar
1 kilo grovsopor

 

Hittills under 2012

22 påsar kompost
5 kassar plast
7 kassar pappersförpackningar
3 kassar tidningar
½ kasse glas
½ kasse metallförpackningar
0 små påsar farligt avfall
5 kassar brännbart
1 kilo grovsopor

För tidningar och pappersförpackningar används papperskassar. För övriga sopor utom kompost och farligt räknas plastkassar från mataffären.
Eftersom vi inte vill springa mer än nödvändigt fyller vi verkligen kassarna. Förpackningar plattas till och går i varandra för att få så lite luft som möjligt kvar.
Påsarna med farligt avfall är dock väldigt godtyckliga, tänk mindre apotekspåsar som rymmer en sprayburk, ett par glödlampor och några batterier.
Saker som går till deponi är så väldigt godtyckliga att vi helt enkelt får räkna kilon, och sorterbara grovsopor kommer ännu mera på sidan om så länge vi lämnar dem till återvinning.

Inledande loggpost hittar du här.

 

Kommentarer

Du kan bli allra först att skriva!

Bara släng iväg ett mail till info@environordic.se så kommer jag att lägga upp det så snart jag hinner. :)

Eller använd nedanstående, det är i de flesta fall lättare.

Kommentera gärna här